top of page

Jooga ja suorittaminen

Jooga näyttää, miten hyvin kaikki voi mennä, vaikket yrittäisikään niin kovasti.

 

Enemmän, paremmin, kovempaa, täydellisemmin... Kuulostaako tutulta? Suoritatko?


Suoritatko joitain tiettyjä asioita, kuten töitä tai opintoja? Tai suoritatko harrastusta, kuten liikuntaa? Vai suoritatko ylipäänsä arkea tai jopa koko elämää?


Jokainen hetki pitää optimoida ja käyttää hyödyksi, läheisten synttäreiden lisäksi pitäisi muistaa myös työkavereiden ja kumminkaimojen synttärit ja mielellään nimipäivätkin, pitäisi hyötyliikkua enemmän ja tehokkaammin ja samalla voi tietysti kuunnella jotain ajakohtaista podcastia ja illalla pitäisi ehtiä vielä värittää mindfullness-värityskirjaa jotta mieli voi paremmin ja olisi luovempi jaja...


Suorittaminen valuu herkästi kaikille elämän osa-alueille niin, että pian huomaa elävänsä kuin näyteikkunassa: kaiken pitäisi olla mallillaan ja jotenkin paremmin. Samalla olo saattaa tuntua tyhjältä ja merkityksettömältä. Mitä järkeä tässä kaikessa on?


Suorittaminen elämäntapana

Suorittaminen elämäntapana tarkoittaa usein jatkuvaa pyrkimystä saavuttaa tavoitteita ja suorittaa erilaisia tehtäviä tai projekteja. Tämä voi ilmetä esimerkiksi kunnianhimoisena työntekona, tavoitteiden asettamisena eri elämänalueilla ja jatkuvana itsensä kehittämisenä.


Vaikka suorittaminen voi johtaa saavutuksiin ja menestykseen, se voi myös aiheuttaa stressiä, uupumusta, jatkuvaa kiireen tunnetta sekä merkityksetöntä oloa.

Olisikin tärkeää löytää tasapaino suorittamisen ja levon välillä sekä kuunnella omia tarpeita ja hyvinvointia.

Miten suorittamisesta eroon?

Jos tunnistat itsessäsi suorittajan, saattaa mielessäsi käydä aika ajoin kysymys: miten suorittamisesta pääsisi eroon?


Jospa ottaisi projektiksi "Uusi rennompi minä"! Varmaan löytyy joku kurssi, jossa voi oppia työkaluja suorittamisen lopettamiseksi...


Seis! Suoritat taas.


Suorittamisesta ei voi oppia pois suorittamalla. Suorittaminen loppuu vasta, kun rentoudut. Rentouden kautta huomaat, mikä on oikeasti tärkeää ja mihin oikeasti haluat panostaa. Muun voi hyvällä omatunnolla jättää vähemmälle. Samalla vapautat energiaa turhasta ponnistelusta ja voit suunnata sen sinulle aidosti tärkeisiin asioihin. Suorittaminen muuttuu elämiseksi.


Joogan avulla opit rentoutumaan ja tunnistamaan olennaisen

Rentoutuminen on joogan ytimessä. Rentoutumisesta voi heti tulla mieleen passiivisuus ja laiskuus. Joogassa rentoutuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tekisi mitään, vaan sitä, että sen, minkä tekee, tekee ilman turhia ponnisteluja - ja samalla tehokkaammin.


Joogaharjoituksessa olennaista ei ole, mitä kaikkea saat suoritettua, vaan se, mitä kaikkea voit tehdä suorittamatta. Ei ole väliä, miltä näytät, minkä näköiset vaatteet sinulla on päälläsi, mitä olet tehnyt aiemmin päivällä tai mitä meinaat tehdä harjoituksen jälkeen. Ei ole väliä, paljonko venyt vai venytkö ollenkaan tai voitko tehdä kaikki asanat. Tärkeää on vain pysähtyä, rentoutua ja katsoa, mitä tapahtuu.

Kun ylimääräinen poistuu, jooga tapahtuu.

Rentoutuminen on asia, jonka hyötyjä ei oikein voi selittää. Ne pitää kokea itse. Sulkea silmät ja rentouttaa jokainen turhaan jännittyvä lihas yksi kerrallaan. Huomata, miten rento keho ylläpitää asanan vaivattomasti ja palautuu haastavastakin tilanteesta kuin huomaamatta. Tiukatkaan paikat eivät tunnu niin tiukoilta, hartiat laskeutuvat ja takaraivossa on aina tunne, että tästäkin selviää. Huomaa, että kaikki on oikeastaan aivan hyvin ja että niin, tuohan on minulle tärkeää, tuo toinen ei.

Ei haittaa, vaikka se ei olekaan ihan niin justiinsa.
 

Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Jyväskylässä. Instagramissa @shaktajyvaskyla ja Facebookissa Shakta Joogakoulu Jyväskylä.


Psst: Shaktasunnuntaina 15.11.2023 klo 14-16 teemana suorittaminen. Ilmoittaudu mukaan ja tule kokemaan, miltä tuntuu joogata rauhassa täysin suoritusvapaasti!



90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page