top of page

Jooga ja vapaus

Vapaus ei ole pelkkää aikaa ja mahdollisuuksia, vaan tapa olla ja elää.

 

Vapaa kuin taivaan lintu. Se, että joku tai jokin on vapaa, tai että on oikeus, lupa, valta tai mahdollisuus tehdä jotain vapaasti, esteettä. Tai vapaa jostain velvoitteesta tai rasitteesta.


Koetko sinä olevasi vapaa?

Ehkä ainakin vapaa liikkumaan ja toimimaan. Tai sananvapaa tai uskonnonvapaa. Voimme olla vapaita monella hienolla tavalla.


Entäs villi ja vapaa?

Siinä on jo erilainen kaiku. Ajatus siitä, että voisi toteuttaa itseään vapaasti minkään tai kenenkään rajoittamatta.


Mikä sinun vapauttasi rajoittaa?

Voimme elää näennäisesti hyvin vapaasti vapaassa maassa, mutta käytännössä monet asiat voivat rajoittaa elämäämme. Aika tai ainakin sen puute, työt, talous, yhteiskunnallinen asema, ihmissuhteet, arvot ja normit, halut ja pelot - vain muutamia mainitakseni.


Yleisin, mitä itse kuulen työssäni joogaopettajana, on: "Olis kiva käydä useamminkin joogassa, mutta..."

Aina on jotain, mikä rajoittaa vapautta.


Jooga on tiede vapaudesta

Jooga ei ole pelkästään matolla tehtävä venyttely- ja jumppaharjoitus. Jooga on kokonainen systeemi, nykytermein tiede, jonka kaikki osa-alueet (mm. harjoitukset, rituaalit, filosofia) käsittelevät vapautta.


Joogassa vapaus ymmärretään dharman mukaisena eli merkityksellisenä ja tarkoituksenmukaisena elämänä. Vapaus ei ole pelkkää aikaa ja mahdollisuuksia tehdä mitä huvittaa milloin huvittaa, minkä tahansa impulssin ohjaamana. Kyse on ennemminkin elämisen tavasta, henkilökohtaisesta elämänkulttuurista.


Vapaus on henkilökohtainen kokemus, joka läpileikkaa koko elämän.


Vähän kerrallaan, harjoitus harjoitukselta, jooga opettaa päästämään irti asioista, jotka rajoittavat vapauttasi. Lihasjännitykset helpottavat, kipu ja fyysiset vaivat häviävät tai lakkaavat haittaamasta, haitalliset halut ja pelot vähenevät, vahingolliset ajatukset ja ajatuskehät muuttuvat ja stressi hellittää. Löydät koko potentiaalisi ja voit elää vapaasti.


Joogan menetelmien avulla raivaat esteet vapautesi tiellä.
 

Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa (vapaasta tahdostaan) shaktajoogaa Kuunvalossa.72 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page