top of page

Joogasta hyvää tekevä rutiini

Me kaikki tiedämme, että jooga tekisi hyvää. Silti sille ei tahdo löytyä aikaa. Miten joogan - ja erityisesti sen hyödyt - saisi pysyväksi osaksi arkea?

 

Tunnista hyödyt


Joogan hyödyt ovat tutkitusti kokonaisvaltaiset; siitä hyötyvät sekä keho että mieli.


Joogassa:

  • liikutat kehoa ja rankaa kaikkiin liikesuuntiin,

  • vahvistat, venytät ja harjoitat keskivartalon syviä tukilihaksia sekä koko vartaloa,

  • tasapainotat hermostoa,

  • poistat stressiä,

  • harjoitat läsnäoloa, mielenhallintaa ja keskittymiskykyä sekä

  • lisäät itsetuntemusta ja -myötätuntoa.

Hyödyt valuvat arkeesi. Olet rennompi ja sinun on helpompi keskittyä itseesi, muihin sekä käsillä olevaan tehtävään. Olet enemmän oma, ihana itsesi.

 

Miksi et joogaa säännöllisesti?


Ei ole helppoa omaksua uusia rutiineja osaksi arkea. Arkemme on usein täyttä, hektistä ja kuormittavaa. Kaiken uuden mukaan ottaminen voi tuntua työläältä.


Ovatko arki-illat jo täynnä kaikenlaista harrastusta ja menoa? Vai oletko työ- tai opiskelupäivän jälkeen pelkän levon tarpeessa? Tuntuuko uusiin aikatauluihin sitoutuminen hankalalta? Eivätkö rahat riitä joogaamiseen? Oletko kokeillut joogaa, mutta todennut, ettei se ehkä olekaan sinun juttusi? Tai olet huomannut joogan tekevän hyvää, mutta kaikki muu tuntuu jostain syystä menevän silti etusijalle? Uuden rutiinin juurruttamisen tiellä on monia hidasteita.


Onneksi joogan ei tarvitse olla jotain lisää, vaan ennemmin se on jotain, joka karsii ylimääräisen. Joogan avulla opit tuntemaan itsesi paremmin ja vähitellen karsimaan pois sellaisen, joka ei aidosti ole osa sinua. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Älä siis yritä tehdä liian isoja muutoksia kerralla, vaan aloita pienestä päivittäisestä rutiinista.


Aloita tekemällä päivittäin yksi pieni asia toisin


"Piktäkin matka täytyy aloittaa yhdellä askeleella." - Kiinalainen sananlasku


Tuntuuko, että elämässä on jo liikaa kaikkea? Parasta, mitä voit tehdä itsellesi, on karsia ylimääräistä. Kokeile tehdä päivittäin yksi pieni asia toisin.


Seuraavan kerran, kun kaipaat vähän taukoa päivään ja meinaat tarttua puhelimeen tsekataksesi somekanavia, päätä ensin hieman liikehtiä. Voit vaikkapa hieroa kasvoja kämmenilläsi tai pyöritellä hartioita tai nilkkoja. Muutama sekunti riittää. Sen jälkeen voit halutessasi tarttua puhelimeen.


Seuraavalla kerralla kokeile kasvoja hierottuasi pyöritellä myös hartioita tai vaikkapa keittää teetä ennen kuin katsot puhelinta. Jossain vaiheessa voit huomata, että oletkin virkistynyt ja saanut päivääsi kaipaamasi pienen tauon, eikä sinun tarvitsekaan enää levätä puheimen kanssa. Päivä jatkuu aidosti rennommin.


Vähän kerrallaan korvaat haitallisen rutiinin sellaisella, josta on aidosti hyötyä. Vähitellen saatat löytää tilaa myös joogatunneille.


Miten tehdä joogasta rutiini?


Jossain vaiheessa yksinkertaisesti päätä käydä joogatunneilla tai tehdä online-joogaa esimerkiksi kerran viikossa ainakin neljänä peräkkäisenä viikkona. Voit varata tuntipaikat tai kurssin jo valmiiksi ja merkitä ne kalenteriin, jolloin niistä on helpompaa pitää kiinni.


Jos tunteihin sitoutuminen tuntuu vaikealta, muista, että viikossa on 168 tuntia. Ei ole liikaa käyttää vajaat kaksi niistä joogatunnilla käymiseen tai online-joogaharjoitukseen.


Jos et tiedä, mistä aloittaa, valitse jokin rauhallinen tunti, kuten yin jooga, shaktajooga, lempeä tai perustason ilmajooga, kasvojooga tai yin & yang.


Kokeile tarvittaessa erilaisia tunteja löytääksesi mieluisan. Toinen vaihtoehto on päättää käydä muutama kerta samalla tunnilla, jolloin on helpompi tunnistaa harjoituksen hyödyt.


Kun tunnistat hyödyt, haluat lisää


Tutkaile oloasi joogatunnin aikana, heti sen jälkeen ja myöhemmin samana tai seuraavana päivänä. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta joogasta, vaikutuksia voi olla hankala tunnistaa. Sekin helpottuu, kun käyt vielä muutamalla joogatunnilla ja opit kuulostelemaan itseäsi.


Kun tunnistat hyödyt, haluat lisää. Ja lisää. Ja aikaa löytyy, jaksamista syntyy, motivaatio kasvaa, priorisoit, löydät sopivan hintaisia vaihtoehtoja ja huomaat, että jooga sopii juuri sinulle.


Kaikki ylimääräinen poistuu ja sinulla on mahdollisuus olla oma upea itsesi.

 

Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Kuunvalossa.53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page