Jooga opettaa vapautumaan himoista ja elämään vapaasti.
Aika raskas päivä takana! Mitä sinä silloin yleensä teet?
Syöt karkkia tai muita herkkuja
Katsot telkkaria
Nappaat oluen
Teet hikiliikuntaa
(Netti)shoppailet
Selaat somea
Joogaat
Jotain muuta... Mitä?
Usein nämä tiukoissa paikoissa tekemämme valinnat paljastavat, minkä ohjaamana toimimme: himojen vai vapauden. Annas kun selitän tarkemmin.
Himot rajoittavat vapautta
Himoilla tarkoitan tässä syvään juurtuneita ajatus- ja toimintamalleja, joista haemme helpotusta vaikeisiin, koetteleviin tai epämiellyttäviin hetkiin tai negatiivisiin ajatuksiin. Himot voivat olla esim. herkkuja, shoppailua, alkoholia, neuroottista liikuntaa tai syömisen tarkkailua, Netflix-maratoneja tai vaikka suorittamista. Mitä kullakin.
Korostan, että sillä ei ole väliä, onko himon kohde "terveellinen" vai "epäterveellinen", vaan olennaista on, että jokin tietty asia tai tapahtumaketju laukaisee himon, joka puolestaan ohjaa toimintaamme - joskus jopa pakonomaisesti.
Himon kohde voi sinänsä olla jopa sellainen, että se tuottaa hyvää, mutta jos se rajoittaa sinua jollain muulla elämän osa-alueella tai hallitsee elämääsi, sitä on syytä pohtia tarkemmin.
Vapaus ei edellytä mitään
Vapauden kautta toimiminen puolestaan tarkoittaa sitä, että vaikka kävisit läpi mitä hankalinta tilannetta, voit luottaa siihen, että selviät. Pystyt sopeutumaan tilanteeseen ja valitsemaan, mitä teet seuraavaksi. Tilanne ei aja sinua pakonomaisesti jonkin himon pariin, joka puolestaan pahimmillaan vie sinua kauemmas tilanteesta selviämisestä.
Voit esimerkiksi valita, että elokuvissa syöt irtokarkkeja, mutta seuraavana päivänä voit valita olla syömättä. Tilanteessa tilanteen tavalla.
Voit luottaa siihen, että jaksat huomennakin.
Vapaus on taito, jonka voi opetella
Vapaus rakentuu vahvalle pohjalle keinoja käsitellä haastavia hetkiä. Tällöin sinun ei tarvitse turvautua himoihin.
Jooga on tiede vapaudesta (lue lisää aiemmasta blogitekstistä). Harjoitus ja työkalu kerrallaan jooga opettaa sinulle vapauden, vapaan elämisen kulttuurin.
Esim. joogatunnilla asanaharjoituksessa vähitellen poistat kehossa ja mielessä olevia jumeja ja esteitä, jotka estävät sinua olemasta vapaa, toimimasta vapaasti. Kun esimerkiksi selkäkivut hellittävät, pystyt tekemään asioita, joita et ole selkäkivun kanssa voinut tehdä.
Samalla tavalla mieleen elämän aikana rakentuneita esteitä ja jumeja on mahdollista sulatella hyvällä joogaharjoituksella ja laadukkailla joogan filosofian opinnoilla. Tällöin mieli vapautuu avoimemmaksi, selkeämmäksi ja keskittyneemmäksi.
Vapaus himoista on parhaimmillaan sitä, ettei himo hallitse tai rajoita elämää, vaan voit päästää irti itsekurista ja turhista negaatioista.
Nautiskelee elämästä.
Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Jyväskylässä. Instagramissa @shaktajyvaskyla ja Facebookissa Shakta Joogakoulu Jyväskylä.
Comments