top of page

Jooga ja tunteet

Joogit osaavat hallita mielensä ja tunteensa - vai osaavatko?

 

Olen kasvanut lähipiirissä, joka on täynnä räiskyviä persoonia. Olen pitänyt myös itseäni tunteikkaana ja temperamenttisena ihmisenä. Viime vuosina läheiseni ovat ihmetelleet, miten en hermostukaan jossain tilanteessa tai miten voin ottaa jonkun asian niin rennosti. Tässäpä vastaus.


Korostan, että kyse ei ole siitä, että rauhallisuus ja tunnemaailman tasaisuus olisivat jotain hyveitä (vaikka joogamaailma joskus niin uskotteleekin). Kyse on siitä, että joogan käynnistämät tietyt prosessit ovat muuttaneet sisäistä kokemustani asioista.



Ne asiat, jotka ovat ennen saaneet minut tulistumaan, eivät tunnu enää niin radikaaleilta - paitsi tietysti joskus. Hermostuminen ei vain tapahdu minussa yhtä helposti.


Asiat voivat edelleen tuntua minusta ärsyttäviltä, epäreiluilta tai sellaisilta, etten voi hyväksyä niitä. Mutta sen sijaan, että käyttäisin energiani hermostumiseen, käytän sen esimerkiksi tilanteen ratkaisemiseen.

Vähitellen hyvä joogaharjoitus syväkoodaa sinuun kokemuksen siitä, että kaikki on hyvin. Ja sekin, ettei kaikki ole hyvin, on ok.

Kun systeemisi oivaltaa tämän, sinun ei tarvitse yrittää hallita mieltäsi tai tunteitasi. Jossain kohtaa saatat vain huomata, että kappas, ei tämä niin kamala asia ollutkaan tai voin elää sen kanssa, ettei tuo nyt onnistu.


Fake it until you make it?

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tyyneyttä tai mielenrauhaa ei voi teeskennellä.


Joogamaailmassa saattaa törmätä ajatukseen siitä, että kaikessa pitäisi nähdä jotain hyvää - joskus jopa väkisin. Saatetaan ajatella, että hyvä joogi pystyy hallitsemaan mielensä ja tunteensa.


Tietoisesti hyvän näkeminen kaikessa voi toimia hetken aikaa, mutta se ei lopulta ratkaise ajatustesi ja tekojesi takana olevia tiedostamattomia prosesseja.


Älä siis lankea "fake it until you make it" -ansaan. Rakenna mieluummin todellinen, aito suhde itseesi ja ympäristöösi:

  1. Opettele rentoutumaan aidosti. Rennompana olet joustavampi, palautumiskykyisempi, terveempi ja mukavampi.

  2. Älä feikkaa, vaan harjoittele. Älä teeskentele kaiken olevan hyvin, jos kaikki ei ole. Paneudu teeskentelyn sijaan ongelmien ytimeen: mistä tämä ongelma kumpuaa ja mitä voisin tehdä ratkaistakseni sen.

  3. Hanki hyvät työkalut ongelmien kohtaamiseen. Joogan opiskelu tarjoaa monia hyviä ja lempeitä työkaluja, kuten matolla tehtävä asanaharjoittelu ja hengitysharjoitukset. Niiden avulla syväkoodaat tilaa ja rentoutta koko systeemiisi. Opit kohtaamaan asiat joustavammin. Myös joogan tiede kaikkine ulottuvuuksineen tarjoaa mielenkiintoisia välineitä omaan kasvuun ja kehitykseen. Voit aina kysyä vinkkejä opiskelun aloittamiseen joogaopettajaltasi.

 

Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Jyväskylässä. Instagramissa @shaktajyvaskyla ja Facebookissa Shakta Joogakoulu Jyväskylä.



71 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page