top of page

Jooga rakentaa hyvän tekemisen kulttuuria

Kuin jääkide rakentuu yhden pienen hiukkasen ympärille, joogan hyödyt rakentavat hyvää sinuun ja ympärillesi.

 

Elämme yksilökeskeisessä kulttuurissa


Keskitymme pitkälti yksilön omaan hyvinvointiin, terveyteen ja jaksamiseen. Ne ovatkin tosi tärkeitä asioita, mutta yksilökeskeinen kulttuuri voi näkyä hyvinvoinnissa ja terveydessä myös haasteellisina asioina.


Tässä joitakin esimerkkejä yksilökeskeisen kulttuurin hyvistä ja ongelmallisista puolista hyvinvointiin liittyen:

  • Yksilökeskeisessä kulttuurissa ihmisillä on mahdollisuus ilmaista itseään ja luoda oman näköistä elämää, mikä voi tukea mielenterveyttä ja hyvinvointia (1).

  • Toisaalta tämä voi aiheuttaa vaikeuksia sopeutua muutoksiin ja epävarmuuteen. Yksilökeskeisessä kulttuurissa olemme tottuneet kontrolloimaan elämäämme ja tekemään omia valintoja, mutta kun kohtaamme tilanteita, joissa se ei ole mahdollista, voimme kokea stressiä, pelkoa, vihaa tai vastarintaa (1).

  • Yksilökeskeisessä kulttuurissa ihmisillä on suuri paine menestyä, saavuttaa ja olla parempia kuin muut (2). Tämä johtaa usein stressiin, paineisiin ja yksinäisyyden kokemuksiin, mitkä voivat heikentää mielenterveyttä ja elämänlaatua.

  • Yksilökeskeisyys voi tarkoittaa myös yksinäisyyttä, sillä ihmiset ovat usein etäisempiä ja irrallisempia toisistaan, kilpailevat keskenään, ja heidän välillään on vähemmän luottamusta ja lojaaliutta (1).

Jooga tarkoittaa yhteyttä


Joogan taustalla on ajatus yhteydestä; tarkoittaahan sanskritin kielinen sana yoga yhteyttä. Usein nykyjoogassa tämän yhteyden ajatellaan olevan omaan itseen, kehoon, mieleen ja hengitykseen. Se onkin kaiken lähtökohta: kun sinä voit hyvin, jaat myös ympärillesi hyvää.


Muinaiset joogit kuitenkin ajattelivat yhteyden liittyvän myös laajemmin todelliseen itseen, universumiin ja kaikkiin sen olentoihin - myös yhteytenä muihin ihmisiin. Tämä yhteys rakennetaan joogaharjoitusten avulla, hyvän tekemisen kulttuurilla.


Jooga rakentaa hyvän tekemisen kulttuuria


Tiesitkö, että traditionaaliset joogaperinteet tuntevat monia harjoituksia, joita voi tehdä paitsi yhdessä samassa tilassa muiden kanssa, myös toisen kanssa jakaen? Tällaisia ovat esimerkiksi hieronnat. Niitä näkee harvemmin harjoitettavan nykyjoogasaleilla, mutta muinaisille joogeille oli aivan tavallista toteuttaa hyvää tekeviä hoitoja vaihtareina.


Välillä sulle, välillä mulle - molemmille.


Parhaimmillaan jooga on yhteyden luomista muihin ihmisiin, tasapuolista antamista ja saamista sekä hyvän levittämistä - hyvän jakamisen kulttuuri.


 

Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Jyväskylässä. Instagramissa @shaktajyvaskyla ja Facebookissa Shakta Joogakoulu Jyväskylä.


Psst: Shaktajoogan miniretriitillä 25.-26.11.2023 opit autenttisen paineluhieronnan, jota voitte toteuttaa vaihtareina lähipiirisi kanssa. Mitä jos sinä ja ystäväsi/kumppanisi ilmoittautuisitte mukaan ja lisäisitte arkeen ripauksen hyvää tekevää hemmottelua? Ilmoittaudu mukaan!


Tekstissä käytetyt lähteet:


1. Mielenterveyden keskusliitto: Kulttuurista voimavaroja elämään.



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page