Joogaan liitetään usein huikeita väitteitä hyvinvoinnin paranemisesta, vaivojen ja stressin häviämisestä sekä rentoutumisesta. Ovatko ne tosia? Parantaako jooga oikeasti hyvinvointia, vai onko kyseessä vain markkinoiden keino saada raha liikkeelle?
Mitä hyvinvointi on?
Joku voisi sanoa terveyttä, joku onnellisuutta, joku elinvoimaa, joku rahaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2022) määrittelee hyvinvoinnin sisältävän terveydelliset, materiaaliset ja elämänlaadulliset ulottuvuudet.
Hyvinvoinnin haaste on, ettei se ole mitään yhtä tiettyä, vaan se on kokonaisvaltainen käsite. Se on yksilöllinen kokemus siitä, että voi elää omannäköistä elämää ja että elämä on pääsääntöisesti merkityksellistä ja mielekästä.
Olennaista hyvinvoinnissa on, että se on henkilökohtainen kokemus. Sinä koet hyvinvointia tai sen puutetta. Kokemus hyvinvoinnista syntyy meissä itsessämme.
Oletko huomannut, että esimerkiksi väsyneenä koko maailma tuntuu harmaammalta ja vaikeammalta? Kipukynnys laskee ja asiat ärsyttävät helpommin kuin hyvin nukutun yön jälkeen. Samalla tavalla hyvinvointi näyttäytyy erilaisena riippuen siitä, mistä lähtökohdista käsin sen koemme.
Miksi jooga lupaa lisätä hyvinvointia?
Olemme markkinataloudessa ja länsimaisessa kulttuurissa oppineet, että hyvinvointi on jotain, jota voi hankkia itsemme ulkopuolelta. Voisin hyvin, jos minulla olisi tätä tai tekisin sitä.
Ongelma on, että tällainen hyvinvointi edellyttäisi jatkuvaa asioiden tai esineiden hankkimista itsen ulkopuolelta. Hienot joogavaatteet, vähemmän luistava joogamatto, enemmän ja hienompia joogatunteja viikossa, retriitti ulkomailla... Hankkimista varten pitäisi olla hirvittävästi resursseja, usein rahaa. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, etteivät raha tai materia tuota hyvinvointia enempää tietyn rajan jälkeen. Pidemmän päälle hyvinvointi ei siis ole jotain, jonka voisi hankkia.
Kestävämpi tapa on rakentaa hyvinvointia muuttamalla perusteellisesti sitä, miten koemme maailman, itsemme ja hyvinvoinnin. Hyvä jooga auttaa tässä: se auttaa rakentamaan tervettä, mutkatonta ja eheää kokemusta itsestämme ja maailmasta.
Miten ja millainen jooga lisää hyvinvointia?
Hyvinvointia lisäävä jooga opettaa rentoutta. Kulttuurissamme on tapana ajatella, että rentoutuminen on laiskuutta tai saamattomuutta. Itse kuitenkin näen, että rentous on pikemminkin asioiden tekemistä niin, ettei se aiheuta kohtuutonta stressireaktiota keho-mieli-kokonaisuudessa (jatkossa systeemissä). Toisaalta, kun stressireaktio jossain vaiheessa välttämättä tapahtuu, rentouden kautta se on mahdollista purkaa nopeasti ja perusteellisesti.
Rentouden lisääminen optimoi systeemiä toimimaan fiksusti ja tehokkaasti. Se toimii kuin hyvin nukutut yöunet: auttaa näkemään itsemme ja maailman valoisampana. Sillä tavalla rentous lisää hyvinvointia.
Millainen jooga ei lisää hyvinvointia?
Hyvinvointi ei parane, eikä rentous lisäänny suorittamisella, näyttämisen halulla, vertailulla, kilpailulla, arvostelulla tai arvostelun pelkäämisellä. Nämä ovat kuitenkin asioita, joita saatamme tietoisesti tai tiedostamatta liittää joogatunteihin.
Koulujen liikuntatunneilta olemme saattaneet oppia, että se, joka opettaa ja kertoo, mitä pitää tehdä, myös arvoi ja arvostelee suorituksemme. Lisäksi ne, joiden kanssa olemme tunnilla, ovat eräänlaisia kilpakumppaneita; jos suoriudumme paremmin kuin muut, siitä on meille etua.
Hyvinvointia lisäävällä joogatunnilla tällaisia ilmiöitä ei ole. Kyseessä ei ole liikunta- tai jumppatunti, johon liittyisi suoriutumista, suorittamista, arvioimista tai kilpailua. Hyvä joogatunti on rakennettu huolellisesti niin, ettei sellaisia ilmiöitä ole tarpeen ilmaantua.
Hyvä jooga on työkalu, jolla sinä lisäät itsetuntemusta ja kehität itseäsi. Joogan ei pidä lisätä ongelmia, vaan auttaa ratkomaan niitä.
Miten varmistan, että jooga todella lisää hyvinvointia?
Valitse joogamuoto, jossa ihminen nähdään kokonaisuutena.
Valitse luotettava joogaopettaja.
Valitse joogatunti, jolle sinun on hyvä mennä ja jonka jälkeen sinun on entistä parempi olla itsesi kanssa.
Välttele joogatunteja, jotka saavat sinut tuntemaan, että sinun pitäisi olla jotain muuta kuin mitä olet.
Jooga on matka, jonka todelliset hyödyt näkyvät usein vasta aikojen päästä. Anna harjoitukselle aikaa.
Kirjoittaja Merianna Rossi opiskelee ja opettaa traditionaalista shaktajoogaa.
Tekstissä mainittu lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 4.5.2022. Hyvinvointi. Osoitteessa https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/hyvinvointi. Luettu 29.3.2023.
コメント